Solar Global: Nejistota v české solární energetice končí. Je čas budovat nové zdroje.

Stabilní růst solárních parků díky schválené novele zákona do budoucna zajištěn. Nyní se můžeme soustředit na rozvoj projektů o objemu desítek MW jak u nás, tak i v zahraničí. Našim dalším cílem je vodík, říká Vítězslav Skopal.

V polovině září (15. 9. 2021) schválila Poslanecká sněmovna novelu zákona o podporovaných zdrojích energie. Definitivně se tak vyřešila možná hrozba pro solární elektrárny v Česku. Poslanci přijali senátní úpravu, která dává provozovatelům fotovoltaik v Česku jistotu do budoucna. Navíc se sněmovna dohodla také na zavedení aukční podpory i pro nové solární elektrárny.

Schválený interval výnosnosti 8,4-10,6 % (IRR) dává našim solárním parkům jistotu stabilního rámce ekonomiky do budoucna. Dalších 10 let máme předvídatelné podmínky: slunce bude svítit a my můžeme zásobovat trh čistou elektřinou. Díky efektivnímu provozu našich elektráren ustojíme i zvýšení solárního odvodu o 10 %. Vítáme také zařazení solárních elektráren mezi zdroje, pro které může v budoucnu vláda vyhlásit aukční podporu.

Celkově je pro nás skvělá zpráva, že se uzavřela tato složitá kapitola rozvoje obnovitelných zdrojů v ČR a nyní se můžeme plně soustředit na rozvoj dalších projektů skupiny Solar Global. Máme připravené projekty v objemu desítek MW jak v České republice v rámci modernizačního fondu, tak také projekty v řádu desítek MW v Polsku a ve Španělsku.

Velmi povzbudivé je také to, že v rámci modernizačního fondu je podporována akumulace, kde máme bohaté zkušenosti díky tomu, že jsme realizovali první velkokapacitní úložiště BESS v Prakšicích. V inovačním projektu EFLEX pod garancí ČEPS (provozovatele přenosové soustavy v ČR), společně s E.ON, ČEZ, PRE, Škoda Auto a LEEF Technology, testujeme velkokapacitní úložiště pro nastavení pravidel a podmínek využívání k podpůrným službám a stabilizaci distribuční soustavy tak, aby se tyto zkušenosti mohly zhodnotit v dalších projektech v rámci modernizačního fondu. A protože akumulace nejsou pouze baterie, naším dalším nejbližším cílem je vodík.

Autor tiskové zprávy:
Ing. Vítězslav Skopal
Majitel společnosti Solar Global

Ke stažení

• TZ_1792021_Solar Global-Nejistota v české solární energetice končí. Je čas budovat nové zdroje. (Stáhnout)